Nieuws

AFM: informatie over afkoop pensioen kan evenwichtiger

Pensioenfondsen staan onder toezicht. Eén van deze toezichthouders is de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM controleert onder meer hoe fondsen communiceren. De toezichthouder heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van informatie over afkoop van pensioen en vindt dat dit beter moet.

Wat is afkoop van pensioen?

Afkoop betekent dat een pensioenfonds uw opgebouwde pensioenbedrag nu in één keer volledig aan u uitbetaalt. Soms is een pensioen namelijk zo klein dat het voor een pensioenfonds te duur wordt om het pensioen te beheren. De (administratie-)kosten wegen niet op tegen het bedrag dat u (straks) aan pensioen ontvangt. Afkoop kan alleen als u niet meer actief pensioen opbouwt bij het fonds. U ontvangt automatisch bericht als u hiervoor in aanmerking komt.

Conclusie AFM

Volgens de AFM moet de informatie van pensioenfondsen en verzekeraars over afkoop van pensioen evenwichtiger worden. De deelnemer moet alle relevante voor- en nadelen weten. Op die manier kan een deelnemer zien wat afkoop concreet voor hem of haar betekent.

Hoe is het bij ons fonds geregeld?

Ons pensioenfonds mag uw pensioen afkopen als uw pensioen lager is dan de wettelijke grens van € 465,94 bruto per jaar (in 2016). Als dit voor u geldt, ontvangt u hierover automatisch een brief:

  • op het moment dat uw pensioen ingaat, of
  • als u 2 jaar niet meer in dienst bent én geen aanvraag hebt ingediend om uw pensioen over te dragen aan een ander pensioenfonds of een verzekeraar

In de brief staat:

  • hoeveel ouderdomspensioen en partnerpensioen u (bruto per jaar) bij ons fonds hebt opgebouwd
  • hoe hoog de afkoopsom is die u van ons fonds ontvangt (een bruto bedrag en een inschatting hoeveel dat netto kan zijn)
  • wat u moet doen om de afkoopsom te ontvangen

Voor en nadelen op een rij

In de onderstaande tabel staan de voor- en nadelen voor u op een rij:

Voordelen Nadelen
U krijgt het geld voor uw pensioen eerder uitgekeerd. Het eenmalige bedrag kan invloed hebben op uw toeslagen, zoals zorgtoeslag of uw (bijstands-) uitkering. Ook moet u over de afkoopsom belasting betalen.
Uw administratie wordt eenvoudiger. Zo krijgt u geen informatie meer over dit pensioen. U krijgt straks geen maandelijkse uitkering aan ouderdomspensioen van ons pensioenfonds.
  Is er ook een partnerpensioen geregeld? Dan komt dit ook te vervallen. Er is geen uitkering meer van ons fonds voor uw partner als u komt te overlijden.

Meer weten?

Wilt u weten hoeveel pensioen u hebt opgebouwd bij ons fonds? Log in en check uw pensioen in Mijn Pensioencijfers. Hebt u vragen over uw pensioen? Neem contact op. Onze medewerkers helpen u graag.