Nieuws

Wat doet ons fonds met uw pensioenpremie?

U en uw werkgever betalen elke maand een bijdrage voor uw pensioen. Dat is de pensioenpremie. Uw werkgever houdt uw deel van de premie automatisch in op uw bruto salaris en maakt dat - samen met het werkgeversdeel - over aan ons fonds. Op uw salarisstrook ziet u hoeveel dat is. Maar wat gebeurt er vervolgens met die premie?

Dat weten veel mensen niet. Mede door deze onduidelijkheid vinden ze het Nederlandse pensioensysteem maar niets.

Wat moet u weten over de pensioenpremie

Hieronder geven wij u informatie over de 3 belangrijkste misverstanden over de pensioenpremie. Dan weet u meteen hoe het zit.

1. Uw pensioenpremie komt ten goede aan uw pensioen

Bijna 80% van de Nederlanders is ervan overtuigd dat van hun pensioenpremie de pensioenen van de huidige gepensioneerden worden betaald. Zo is het AOW-pensioen van de overheid georganiseerd. Maar dit geldt niet voor het aanvullend pensioen dat u via uw werkgever bij ons fonds opbouwt.
Uw pensioenpremie komt ten goede aan uw eigen pensioen. Ons pensioenfonds belegt de premie. Als u met pensioen gaat, ontvangt u een pensioenuitkering zolang u leeft. Ook is er een uitkering voor uw nabestaanden als u komt te overlijden en is er pensioen geregeld voor als u arbeidsongeschikt wordt.

2. Beleggen levert meer op dan sparen

Een tweede misverstand betreft de beleggingsopbrengsten van pensioenfondsen. Veel mensen vrezen de risico’s van beleggen. Ruim 4 op de 10 werknemers denkt dat je het meeste geld overhoudt als je de premie op een spaarrekening zet. Maar als pensioenfondsen dat gedaan hadden, waren de pensioenen nu minder dan half zo hoog. Op lange termijn levert (voorzichtig) beleggen het meeste geld op.

3. U verdient uw inleg dubbel en dwars terug

Stel, u bereikt de gemiddelde levensverwachting. Hoeveel pensioen denkt u terug te krijgen voor elke ingelegde euro? Veel mensen hebben op deze vraag geen antwoord of denken dat ze minder terug krijgen. Dat is niet juist. De afgelopen tientallen jaren heeft een gepensioneerde 4x zijn of haar premie-inleg teruggekregen in de vorm van uitbetaald pensioen.

Wilt u weten wat voor u geldt?

Op deze website vindt u meer informatie over bovenstaande onderwerpen. Lees meer over:

Wilt u weten hoeveel pensioen u kunt verwachten? Doe dan de pensioencheck

We begrijpen dat pensioen voor veel mensen geen makkelijk onderwerp is. Daarom hebben we een helpdesk met ervaren medewerkers. Zij kennen uw pensioenregeling. Bel, schrijf of mail ons. Wij helpen u graag.