Nieuws

Jaaropgave 2016 voor gepensioneerden

Als u van ons fonds een pensioen ontvangt, krijgt u elk jaar per post een opgave van uw pensioen over het afgelopen jaar.  

Deze jaaropgave met betaalspecificatie ontvangt u eind januari. Bewaar hem goed. U hebt de gegevens uit de jaaropgave nodig voor uw belastingaangifte.

Wat staat op de jaaropgave?

  • Wat u vorig jaar in totaal aan pensioenuitkering van ons fonds hebt ontvangen in bruto en netto bedragen;
  • Hoeveel u aan belasting en premies hebt afgedragen: de loonheffing;
  • Welke bijdrage u hebt gedaan aan de Zorgverzekeringswet (ook wel: inkomensafhankelijke bijdrage Zvw).

Bij de jaaropgave ontvangt u een toelichting. Hierin leest u op basis van welke gegevens uw jaaropgave is samengesteld.

Wijzigingen per 1 januari 2017

Per 1 januari 2017 heeft de overheid twee tarieven aangepast:

  1. Uw bijdrage aan de Zorgverzekeringswet (Zvw) is verlaagd van 5,5% naar 5,4%;
  2. Het belastingtarief van de 2de en 3de belastingschijf gaat omhoog met 0,4% naar 22,9% (2de schijf), resp. 40,8% (3de schijf). Voor u gelden deze belastingschijven als u AOW-pensioen ontvangt en in totaal een inkomen hebt tussen € 19.983 en € 67.073 (2017). Hebt u minder inkomen? Dan verandert er voor u niets. Hebt u een hoger inkomen? Dan verandert er niets voor het deel van uw inkomen boven de € 67.072.

Ons fonds keert uw pensioen netto uit. Dat betekent dat wij op uw bruto pensioen loonheffing (= belasting en premie volksverzekeringen) én de bijdrage Zvw moeten inhouden. Het hangt af van uw persoonlijke situatie welk effect de aanpassingen hebben op uw pensioen:

  • door de lagere bijdrage Zvw gaat uw netto pensioen omhoog
  • door het hogere belastingtarief betaalt u meer belasting en gaat uw netto pensioen omlaag

Te veel betaald?

Na 2017 kan blijken dat op uw totale inkomen (pensioen, AOW-pensioen, Anw, WAO/WIA of salaris) te veel inkomensafhankelijke bijdrage is ingehouden. Dan betaalt de Belastingdienst automatisch terug wat u te veel hebt betaald. Dat gebeurt op basis van de gegevens die de Belastingdienst krijgt van uitkeringsinstanties, verzekeraars en/of werkgevers. U hoeft hiervoor niets te doen.

Wat moet u doen?

U hebt de jaaropgave nodig om uw belastingaangifte te kunnen doen. Bent u hem kwijt? Geen nood. Uw jaaropgave wordt ook achter de inlog van deze website geplaatst. Log in en bekijk uw jaaropgave online in Mijn Pensioencijfers.

Hebt u vragen over uw jaaropgave? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers helpen u graag.