Nieuws

Nederlands pensioenstelsel nog steeds beste ter wereld

Elk jaar publiceert adviesbureau Mercer een ranglijst van pensioenstelsels van landen. Ze geven punten voor de manier waarop het pensioen in een land geregeld is. Deze ranglijst is de Global Pension Index. Hierin staat Nederland al jaren in de top drie en nu voor het derde jaar op nummer één.

Top 3

Nederland is sinds vorig jaar wat uitgelopen op Denemarken, de nummer twee van de wereld. Israël heeft Australië ingehaald en staat dit jaar op plaats drie. Nederland en Denemarken zijn de enige landen die een A-status krijgen.

Wat gaat goed?

  • Nederland scoort goed, omdat het een basispensioen van de overheid, de AOW, combineert met pensioen dat mensen (verplicht) aanvullend sparen via hun werk. Dat aanvullend pensioen staat los van uw werkgever. Het is ondergebracht bij verzekeraars en pensioenfondsen, zoals ons fonds.
  • Daarnaast kan iedereen zelf bijsparen voor zijn pensioen en dat onder voorwaarden aftrekken van de belasting.

Deze sterke punten blijven ook straks in het nieuwe pensioenstelsel bestaan.

Wat kan beter?

  • We leven ook met zijn allen gemiddeld langer. Dus ontvangen we langer pensioen. Dat maakt pensioen erg duur. Het is daarom belangrijk dat ouderen langer kunnen doorwerken. Alleen als mensen langer doorwerken kunnen we ons stelsel betaalbaar houden.
  • Ook moeten we onze (hypotheek-)schulden meer aflossen, zodat we meer spaargeld overhouden.

Vertrouwen

Ondanks dat Nederland op nummer één staat, is het vertrouwen in ons pensioenstelsel laag. Dat komt vooral doordat mensen pensioen moeilijk vinden. Ons fonds werkt, samen met andere pensioenfondsen, aan begrijpelijke communicatie. Zo krijgt u een beter overzicht en meer inzicht in uw pensioen. Hebt u daarbij hulp nodig? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Tip: log eens in op de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers of de nationale pensioenwebsite www.mijnpensioenoverzicht.nl. Dan ziet u precies wat er voor u geregeld is.

Bron: Mercer