Nieuws

Zeg eens (factor) Aaa!

Voor 1 oktober van elk jaar ontvangen alle werknemers een Uniform Pensioenoverzicht (UPO) van ons fonds. Daarop staat, helemaal onderaan, ook een ‘factor A’. Waarom krijgt u deze informatie en wat kunt u ermee?

De A staat voor Aangroei

Factor A is een pensioenterm. De A staat voor Aangroei. Het bedrag dat u ziet, is het pensioen dat u vorig jaar hebt opgebouwd bij ons fonds. Met dit bedrag is uw pensioen in een jaar tijd ‘gegroeid’.

Waarom krijgt u deze informatie?

Straks krijgt u pensioen van verschillende organisaties:

  1. AOW van de overheid en
  2. pensioen van ons fonds (en eventueel andere pensioenfondsen/verzekeraars)

Maar misschien spaart u ook zelf extra bij via een bank of verzekeraar. Dan hebt u de factor A nodig voor uw belastingaangifte. Want misschien hoeft u geen belasting te betalen over de premies voor uw lijfrente of de inleg voor uw bankspaarrekening, Dan kunt u geld terugvragen van de belasting.

Wat kunt u ermee?

Als u spaart voor uw pensioen hoeft u geen belasting te betalen over de premie die u betaalt én over het bedrag dat u hebt opgebouwd. Als u straks met pensioen gaat, betaalt u belasting over het pensioen dat u krijgt uitbetaald. Zo is dat in Nederland in de wet geregeld.

Er zitten grenzen aan hoeveel pensioen u belastingvrij kunt sparen. U spaart al een deel via uw werk. Dat ziet u op uw pensioenoverzicht. Maar u kunt meer sparen. Het gat tussen wat u al aan pensioen hebt opgebouwd via uw werk en wat u zelf nog belastingvrij kunt bijsparen, is uw jaarruimte. Hoeveel dat is, hangt af van uw persoonlijke situatie. U kunt dat uitrekenen via de website van de belastingdienst.

Over uw jaarruimte kunt u belasting terugvragen. Dat doet u met uw jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Bij uw aangifte in 2020 gebruikt u dan de factor A over 2018. Deze staat in het UPO dat u voor 1 oktober 2019 hebt ontvangen.

Kunt u er later nog wat mee?

Ja! Spaart u nu niet bij voor uw pensioen? Dan hebt u de factor A nu niet nodig. Als u binnen zeven jaar wel gaat bijsparen, kan de factor A toch handig zijn. U kunt met terugwerkende kracht belasting terugvragen over pensioen dat u zelf hebt bijgespaard. Dat kan tot zeven jaar terug. Bewaar uw pensioenoverzichten daarom goed.

Log in en download uw pensioenoverzichten

Bent u uw pensioenoverzicht kwijt? Geen paniek. Wij bewaren uw pensioenoverzichten ook. Log in op de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers en u kunt uw pensioenoverzichten van ons fonds downloaden.