De overgang naar Centraal Beheer APF

Terug naar het overzicht
  • Wat is de aanleiding geweest om te gaan stoppen met ons eigen Grolsch Pensioenfonds?

    De geringe omvang van het Grolsch Pensioenfonds en de relatief hoge kosten van uitvoering vormen de belangrijkste redenen om te stoppen als zelfstandig pensioenfonds. Daarnaast wordt het steeds lastiger om goed invulling te geven aan het besturen van het fonds en toezicht uit te oefenen op een correcte uitvoering van het pensioenwerk binnen een steeds complexer wordend pensioenlandschap.

  • Waarom is er gekozen voor een Algemeen Pensioenfonds (APF)?

    In het voortraject zijn meerdere alternatieven onderzocht door het Pensioenfonds, de Ondernemingsraad en de werkgever. Zo is er ook gekeken naar bedrijfstakpensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en Premie Pensioeninstellingen. Alle alternatieven zijn getoetst op belangrijke keuzecriteria, zoals het zoveel mogelijk over kunnen zetten van onze pensioenregeling nu maar ook in de toekomst naar het nieuwe pensioenstelsel. Ook willen we inspraak blijven houden op belangrijke onderwerpen zoals premie- en beleggingsbeleid. En willen we de kosten laag houden zodat er meer overblijft voor onze pensioenen. Op basis van de criteria is er een duidelijke voorkeur ontstaan voor een APF, zoals ook toegelicht tijdens de pensioenbijeenkomst in Mei 2023.

  • Waarom is er uiteindelijk gekozen voor een Centraal Beheer APF?

    Ook hier heeft een zorgvuldig onderzoek plaats gevonden naar de mogelijkheden, kwaliteit van dienstverlening en kosten tussen een viertal Algemeen Pensioenfondsen (APF-en). Het aanbod van Centraal Beheer APF sloot goed aan bij onze behoeften. Het is een solide organisatie die door schaalvoordelen onze pensioenregeling tegen lagere kosten kan uitvoeren. Daarnaast spreekt de persoonlijke aanpak ons erg aan en voelen wij ons zeer welkom. We zijn dan ook tot een principe akkoord gekomen met Centraal Beheer APF.

  • Wanneer gaan we over naar Centraal Beheer APF?

    Naar verwachting zal de uitvoering van de huidige pensioenregeling naar Centraal Beheer APF per 1 oktober 2024 overgaan.

  • Wordt er iets van mij verwacht in verband met de overgang naar Centraal Beheer APF?

    Nee, op dit moment wordt er niets van u verwacht. In de komende maanden zullen wij u met enige regelmaat informeren over de voortgang. Dat kan middels berichten, digitaal en/of per post, via de website van het Grolsch Pensioenfonds (www. Grolschpensioenfonds.nl), maar ook zal er nog voor de zomervakantie een persoonlijke bijeenkomst op de brouwerij georganiseerd worden. De uitnodiging hiervoor ontvangt u te zijner tijd.

  • Ik ben al gepensioneerd en ontvang mijn pensioen van AZL. Verandert er iets aan mijn pensioenuitkering?

    De hoogte van uw uitkering blijft ongewijzigd bij de overgang naar het Centraal Beheer APF. Wel wijzigt de betaaldatum van uw uitkering van de 23ste naar de 25ste van de maand en u zult zien dat de uitkerende instantie wijzigt.

  • Wat is de relatie tussen Centraal Beheer APF en Achmea?

    Achmea is de oprichter van Centraal Beheer APF, echter Centraal Beheer APF is een zelfstandige stichting en is onafhankelijk van Achmea en van Centraal Beheer. Het APF mag voor de herkenbaarheid in de markt gebruikmaken van de merknaam 'Centraal Beheer’.

    Het bestuur van Centraal Beheer APF bepaalt het beleid van het fonds, met de Raad van Toezicht (RvT) in zijn rol als toezichthouder.

    Centraal Beheer APF heeft een aantal activiteiten uitbesteed aan onderdelen van Achmea.

    • Achmea Investment Management (Achmea IM) voor het vermogensbeheer en het Fiduciair beheer,
    • Achmea Pensioenservices (APS) voor de financiële administratie en de pensioenadministratie, en;
    • Centraal Beheer voor de distributie en communicatie.

    Verder is er een tijdelijke, financiële relatie met Achmea om de kosten van de stichting in de aanloopperiode waar nodig te financieren.

  • Wat wijzigt er, door de overgang, ten aanzien van het partnerpensioen?

    Per 1 oktober 2024 (overgang naar Centraal Beheer APF) géén wijzigingen
    Bij de collectieve waardeoverdracht per 1 oktober 2024 verandert er niets aan uw partnerpensioen.
    Het partnerpensioen dat u tot 1 oktober 2024 hebt opgebouwd, wordt ongewijzigd overgedragen aan Centraal Beheer APF.
    Het partnerpensioen bij overlijden vóór pensioendatum en het partnerpensioen bij overlijden op of ná pensioendatum worden op ongewijzigde wijze voortgezet bij Centraal Beheer APF.

    Per 1 juli 2026 (overgang naar een pensioenregeling van de Wet toekomst pensioenen) wél wijzigingen
    Bij de overgang naar een pensioenregeling onder het nieuwe pensioenstelsel, Wet toekomst pensioenen, dat voor Kring Grolsch gepland staat op 1 juli 2026 wijzigt er wél iets in het partnerpensioen. Hoe dat precies voor u uitpakt, wordt in de komende periode verder uitgewerkt tussen de sociale partners (werkgever en de ondernemingsraad). In hoofdzaak gaat het over de volgende onderwerpen; u wordt nog geïnformeerd over de specifieke wijzigingen.

    • De wijze van opbouwen/verzekeren nabestaandenpensioen
      • Er wordt alleen een nabestaandenpensioen gedekt tijdens het dienstverband middels een risicoverzekering, er behoeft hiervoor dan geen bedrag meer voor nabestaanden pensioen opgebouwde worden in het fonds.
    • De wijze van het vaststellen van de hoogte van het nabestaandenpensioen
      • Diensttijdonafhankelijk – De hoogte van het nabestaandenpensioen bij overlijden vóór pensioendatum is niet langer afhankelijk van het aantal dienstjaren.
      • Pensioengevend salaris – De hoogte van het nabestaandenpensioen bij overlijden vóór pensioendatum wordt uitgedrukt in een percentage van het pensioengevend salaris. Het percentage moet nog vastgesteld worden.
  • Kan ik mijn pensioen van mijn vorige werkgever meenemen?

    Dit is afhankelijk van de hoogte van uw pensioen – onder de €592,51 (grens 2024) gaat dit automatisch, daarboven moet u dit zelf beslissen. Meenemen naar de nieuwe werkgever heet waarde overdracht. Wij adviseren u om beide pensioenregelingen te vergelijken via de Pensioenvergelijker. Deze kan hier gedownload worden.

    Doordat veel pensioenfondsen bezig zijn met de voorbereidingen voor de invoering van de Wet toekomst pensioenen kan het zijn dat het pensioenfonds, vanaf waar u pensioen wil overdragen naar Centraal Beheer APF, of andersom uw verzoek tot individuele waardeoverdracht aanhoudt gedurende de overgang naar een regeling onder de Wet toekomst pensioenen. Uw verzoek wordt dan stilgelegd totdat het pensioenfonds de overgang heeft afgerond.

    Wilt u gebruik maken van individuele waardeoverdracht? Vraagt u dit dan zo snel mogelijk op of na 1 oktober 2024 aan bij Centraal Beheer APF (inkomende waardeoverdracht) of het pensioenfonds waar uw aanspraken naartoe gaan (uitgaande waardeoverdracht).

    Let op: pensioen van uw vorige werkgever meenemen kan alleen als u op na 1 januari 2015 in dienst bent getreden bij Grolsch. Dit staat los van de overgang naar Centraal Beheer APF. De overgang naar Centraal Beheer APF leidt niet tot een hernieuwde mogelijkheid tot individuele waardeoverdracht als u vóór 1 januari 2015 in dienst bent getreden bij Grolsch.