Actuele cijfers

Dekkingsgraad

De financiële positie van het Grolsch Pensioenfonds is af te leiden uit de dekkingsgraad. De dekkingsgraad is het percentage dat de verhouding weergeeft tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het pensioenfonds nodig heeft. De dekkingsgraad kan variëren, het periodiek gerapporteerde percentage is in feite een momentopname. Bij een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 104% heeft het pensioenfonds €1,04 in kas voor elke euro die het aan pensioen moet gaan uitkeren.

Dekkingsgraad in beweging

De dekkingsgraad is gedurende het jaar in beweging. Zo stijgt en daalt de waarde van aandelen en andere beleggingen, stijgt of daalt de rente, vertrekken er deelnemers en gaan er deelnemers met pensioen.

Actuele dekkingsgraad

Hieronder ziet u in een grafiek hoe onze (voorlopige) dekkingsgraad zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld. Sinds 1 januari 2015 wordt de actuele beleidsdekkingsgraad getoond. 

(Minimaal) vereiste dekkingsgraad

Wij zijn verplicht de actuele beleidsdekkingsgraad te melden aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Die toetst of er een tekort is. Dat doet DNB bijvoorbeeld aan de hand van de vereiste dekkingsgraad.

Als de actuele beleidsdekkingsgraad op of boven de vereiste dekkingsgraad ligt, hebben wij voldoende reserves om aan al onze verplichtingen te voldoen. Ook in economisch slechte tijden. 

Komen we onder dat percentage, dan is er een tekort aan reserves. Wij moeten dan goed opletten. DNB wil dat wij dan een herstelplan opstellen. In dit plan staat hoe wij onze financiële positie uiterlijk binnen 10 jaar op orde brengen.

Er is ook een absolute ondergrens: de minimaal vereiste dekkingsgraad. Wij moeten dan maatregelen nemen om het tekort uiterlijk binnen 5 jaar aan te vullen. Die maatregelen worden ook in een herstelplan opgenomen.